Deze week mocht ik Ruth de Bruijn interviewen. Een jonge gepassioneerde onderneemster en een echte harde werkster als je het mij vraagt. Als zij iets in haar hoofd heeft dan gebeurd het ook. Daarnaast is ze echt een sociaal mens en kent zo overal wel iemand. Een saai leven heeft ze zeker niet!  Ze is daarnaast ook nog eens erg actief op social media. Voor zowel haar business als persoonlijk. Ik ben benieuwd hoe ze dit allemaal (mentaal) doet en wat voor impact social media op haar dagelijkse leven heeft. daar gaan we het over hebben! 

Laten we beginnen bij het begin, wat is het eerste wat jij doet zodra je opstaat?
Mijn wekker is mijn telefoon. Dus het eerste wat ik doe zodra mijn wekker is afgegaan is mijn telefoon checken. Er is dan een enorme drang om alles te checken, ik heb anders het gevoel dat ik niet helemaal bij ben. “Het is eerder gewoon uit automatisme. Mijn telefoon staat vaak vol met berichtjes en dat laat ik dan niet links liggen. Ook merk ik dat als ik  midden in de nacht wakker word er to do’s in mijn hoofd oppoppen, dit moet ik van mezelf dan in mijn notities zetten. Nadat ik dit heb gedaan check ik ook uit automatisme gelijk even mijn Instagram en Whatsapp.  Ik merk dat ik hier wel klaar mee ben en wil hierin graag verandering in brengen. Maar ik moet nog even een goede wekker kopen.

Dit had ik vroeger exact hetzelfde! Ik heb echt een hele fijne life hack voor je. Namelijk de wake up light van de Action. Was een tientje en hij werkt perfect. Ik heb er namelijk ook echt moeite mee om in het donker wakker te worden en ging dan ook altijd scrollen. Maar dan begin je de dag inderdaad zo gehaast. Hoelang scroll jij in de ochtend in bed?
Dat is niet zo  lang, misschien 4 minuten ik moet echt snel mijn bed uit. Geen grap, maar ik word echt ziek als ik in mijn bed blijf liggen. En daarnaast zitten mijn dagen altijd aardig vol dus heb er ook zin om uit te gaan.

Oh, dat is inderdaad niet lang. Neem me verder mee in je dag! Wanneer komt die telefoon tevoorschijn?
Oke, nou ik sta vervolgens op en ga ik douchen.
Daarna ga ik ontbijten en dit doe ik altijd met mijn telefoon. Vervolgens start de dag en werk ik of thuis of ga ik naar de studio. Ik pleeg heel veel telefoontjes op een dag en ben eigenlijk wel 24/7 bereikbaar.
Daarnaast heb ik altijd wel zo’n 10 gesprekken openstaan.. terwijl ik zoveel online aanwezig ben.

Ik moet ook toegeven dat ik tijdens werk toch best wel veel op Instagram zit. Tuurlijk post ik ook veel omdat je zichtbaar wil zijn met mijn bedrijf, maar ik refresh ook vaak even, puur uit automatisme .Oh en ik ben misschien ook wel een beetje verslaafd aan het refreshen van mijn e-mail. Laatst had ik de app op een andere plek gezet op mijn telefoon. Uit automatisme ging ik gewoon naar de oorspronkelijke locatie, zo’n gewoonte is het dus.

Oke, dus eigenlijk ben je wel 24/7 bereikbaar. Ben je dan ook vaak afgeleid door je telefoon?
Ja, wanneer niet? Tijdens werk en ook tijdens gesprekken ook. Gesprekken vind ik eigenlijk het meest irritant. Ik probeer nu ook mijn telefoon op ‘niet storen’ te zetten als ik een belangrijk gesprek heb.

Hoevaak per dag pak je je telefoon? Check eens het gemiddelde van vorige week
Ik pal gemiddeld  210x  per dag mijn telefoon.
Oh en eerste gebruik na oppakken is Instagram en Whatsapp.
Gemiddeld krijg ik 1229 meldingen, dit is alleen WhatsApp binnen in een week, wow dat is echt veel!
die week daarvoor 1480… en dit zijn alleen de meldingen van WhatsApp. 

Wat is je gemiddelde schermtijd?
Mijn gemiddelde schermtijd van afgelopen week was 5 uur 48 minuten
Die week daarvoor 6 uur 42 uur.

Ben je hier tevreden over?
Nee, dat mag lager. Tuurlijk ben ik dagelijks bezig met mijn telefoon voor werk, maar ik weet wel wanneer ik er het meeste op zit en dat is wanneer ik niet meer geconcentreerd ben of in de avonturen.

*Tijdens het interview raakt Ruth afgeleid door haar telefoon* ‘ Oh sorry, even een belangrijk appje hoor, ik moet even reageren’ 

Haha, it’s oke! Je hebt hem nu dus niet op ‘niet storen’
Haha nee. En nu besef ik me ook dat het wel even kon wachten. Maar ik heb dan zo de drang om meteen te reageren en daardoor ben je weer helemaal uit het gesprek. Oke, waar waren we? 

Geeft niks! Even een hele andere vraag, maar heb je wel eens last van FOMO?
Bijna nooit. Ik kies heel erg bewust waar ik wel en niet bij wil zijn.
Oke, als ik ergens door een bepaalde omstandigheid niet bij kan zijn dan baal ik wel.
En wanneer ik stiekem wel eens last heb van FOMO is als ik s’avonds alleen ben. Ik kan heel slecht alleen zijn en niks doen, maar dit roept niet perse FOMO op. Het is meer dat ik geconfronteerd wordt door mijzelf. Ik kan dan wel uren achter elkaar gaan scrollen als afleiding. Nou moet ik zeggen door social media ga ik me dan ook niet heel veel beter voelen.. maar dat is dan de makkelijkste ‘uitweg’ 

Heb je het gevoel als je iets niet post dat het niet is gebeurd?
ik deel best wel veel op social media. Zoals ik al zei is dit ook puur om zichtbaar te blijven voor mijn werk en bedrijf. Dus op werkgebied deel ik veel op persoonlijk gebied veel minder. 

Bizar verhaal: Laatst kwam er iemand naar mij toe (die ik vaag kende en lang niet had gezien). Hij kwam mij vertellen dat hij vond dat ik teveel met werk bezig was en te weinig met familie en vrienden. Dit is precies wat social media doet het verdraait verhalen. Ik post namelijk vooral zakelijk en als ik savond met een vriendin op de bank aan het bijkomen ben, zal je dit niet zien op social media. Ik deel bijvoorbeeld niet een gezellig avondje met mijn familie of met vriendinnen. Oke soms, maar echt niet altijd. Als ik alles post zijn we nog wel even bezig ;). 

Als ik een dag niks heb gepost voor werk voelt dat soms wel als falen, ik kan dan het gevoel hebben dat ik toch echt zichtbaar moet zijn. Daarnaast kijk ik uit automatisme vaak wie mijn stories bekijken en vind ik het ook leuk om te zien hoeveel mijn stories bekeken zijn.

Oke, dus je checkt hoeveel je stories bekeken zijn. Vind je likes en reacties dan ook belangrijk?
Ja maar ik vind het lastig. Soms boeit het mij echt niet. In principe doet het mij niet heel veel als een post minder goed gaat of weinig likes en reacties krijgt. Wel vind ik het soms jammer als ik iets posts, waar ik veel tijd en moeite in heb gestopt en de post weinig oplevert. Als ik iets post wat  echt betekenisvol is voor mij dan vind ik het wel belangrijk en ben ik er onbewust denk ik ook veel mee bezig. Zo heb ik vorige week bijvoorbeeld voor het eerst een foto verwijderd. Ik vond dat ik heel goed op die foto stond, maar na 20 minuten had die foto nog 0 likes. Toen heb ik hem verwijderd.. 

Dus dan ben je stiekem toch een beetje onzeker als je iets post? Of tenminste afhankelijk van de likes en reacties?
Nouja onzeker zou ik het niet noemen, maar ik baalde wel een beetje dat die nog 0 likes had terwijl ik het zelf echt een mooie foto vond. Maar eigenlijk moeten likes en reacties helemaal niet uitmaken.. maarja, lastig.

Photoshop je wel eens?
Nee, zelf doe ik dat nooit. Wel werk ik samen met een professioneel fotograaf en moet ik voor mijn bedrijven vaak op de foto, dus tijdens zo’n shoot wordt er weleens iets gedaan, maar dat zijn dingen die de foto verbeteren en niet mijn lichaam vervormen. Denk aan: een vlekje wegwerken of bij een bad hair day even mn haar wat voller maken. Maar voor de rest zou ik nooit mijn hele lichaam verbouwen.

Hoe zou jouw dag eruit zien als er geen social media was?
Dat weet ik niet zo goed, haha dat klinkt echt verslaafd hè?
Zou ik dan bijvoorbeeld  meer lezen? Ja misschien, alleen ik vind lezen niet perse leuk.  Heb ik ook nooit écht leuk gevonden.
Ik zou dan wat anders doen waar je niet bij hoeft na te denken. Zoals meer TV kijken. Dat doe ik nu bijna nooit. Overdag zou ik meer en minder afgeleid werken. Nu word ik constant gestoord. Tijdens ons gesprek heb ik bijvoorbeeld 8 appjes gehad. En ik heb het gevoel dat ik nu moet reageren.