Zo leuk! Deze week mocht ik Meg Hoogendam interviewen voor let’s be real.
Grappig, want wij kennen elkaar dus door social media! Meg had een keer een advertentie geplaatst waar ze zocht naar creatieve makers die samen met haar een platform wilde starten. In die tijd stond Onbutoff nog helemaal in de beginfase. We deden een koffietje en er ging bij ons beide gelijk een vuurtje branden. Allebei ondernemend, enthousiast en dezelfde interesses. Social media is dus zeker niet slecht, want het zorgt ook voor mooie ontmoetingen. Nu 3 jaar later hebben we zo nu en dan nog wel eens contact! 

Laten we beginnen, ik ben wel benieuwd wat is het eerste wat jij doet zodra je opstaat?
Ik heb twee verschillende ochtendroutines, haha. Ik ga ze beide uitleggen:
Ochtend routine 1, dit  is de ideale ochtend routine. Ik herinner mezelf  de avond van te voren eraan waarom ik het ook alweer zo fijn vind om zonder mijn telefoon op te staan. Dan besef ik dat ik de dag heel fijn begin als ik echt even tijd voor mezelf heb in de ochtend. Ik leg dan expres mijn telefoon  aan de oplader, ver aan de andere kant van de kamer. Mijn wekker is mijn telefoon, dus als die in de ochtend gaat moet ik er meteen uit, dit helpt echt! Ik stap uit bed en druk mijn wekker uit en leg mijn mobiel zonder te checken weg.

Ochtend routine 2 is mijn iets minder favoriete ochtend routine, maar dit sluipt er zo makkelijk in… zeker als je nog een beetje slaperig bent. Zoals ik al zei is mijn telefoon mijn wekker. Mijn mobiel ligt dit keer niet aan de andere kant van de kamer, maar naast mij. Ik begin mijn dag scrollend in bed. I know, niet helemaal ideaal, maar als je nog moe en slaperig bent is het echt lastig om uit deze ‘mood’ te stappen.

Ah, dat herken ik hoor! Toen ik op Bali was merkte ik ook dat de gewoonte ‘ mijn telefoon in de woonkamer leggen’ opeens weg was. Want ik bevond mijzelf in een hele andere omgeving.  Zo’n gewoonte aanleren kost best wat tijd.. en soms is het zo lastig om je daar aan te houden. Want een oude gewoonte is gewoon zo makkelijk om weer ‘eventjes’ te doen. Ik ben wel benieuwd hoelang scroll je s’ochtends?
Nou als het om ochtendroutine 2 gaat, dan is het echt tot het allerlaatste moment. Ik scroll dan wel zo’n 3 kwartier tot dat ik écht uit bed moet voor werk.
Maar ligt mijn telefoon aan de andere kant van de kamer check ik hem helemaal niet, gek he? En deze routine werkt echt heel fijn. Ik moet mezelf er alleen wel écht  aan herinneren hoe fijn ik het vind anders val ik toch makkelijk terug in mijn oude gewoonte.

Wat goed dat je soms al je telefoon aan de andere kant van de kamer legt. Je bent je er dus wel bewust van! Neem me even mee in jouw verdere dag. Hoe vaak en wanneer komt je telefoon tevoorschijn?
Oke, nou allereerst is social media ook mijn werk. Dus zodra ik aan het ontbijten ben check ik mijn telefoon en start mijn dag eigenlijk vrijwel meteen ook met werk. Op dit moment is werk en privé niet gescheiden dus dat loopt nogal door elkaar heen. Ik ben dus zodra ik wakker ben eigenlijk wel 24/7 bereikbaar. 

Poeh, 24/7 bereikbaar… Hoe vaak denk je dat je dan per dag ongeveer raakt afgeleid door je telefoon?
Haha, bijna wel echt de hele dag. Want als ik aan het werk ben krijg ik ook privé appjes binnen. Ik ga dan toch even kijken. Daarnaast als ik aan het werk ben merk ik dat ik ook wel ongeveer 2x in een uur mijn eigen social media, whatsapp etc. even bekijk. Ondertussen is dat eigenlijk zo’n automatisme dat ik niet eens heel goed meer weet waarom ik dat doe. Je vroeg aan mij hoe vaak ik mijn telefoon pak op een dag, haha 101 keer per dag. Heftig! 😂

Nouja, 101x is inderdaad best veel, maar ik denk zeker omdat het je werk is dat 101x nog best redelijk is. Ik denk dat veel mensen daar al makkelijk aan komen hoor. Dus zeker niet iets om je voor te schamen! Nu we het over schamen hebben, welk gevoel geeft social media jou?
Schamen doe ik me niet, ik ben me ervan bewust dat het niet mega gezond is zo veel op je telefoon. Als ik thuis ben gaat ‘tie ook echt weg. Ik merk dat het me wel vaak onrust geeft, al die prikkels constant. Van Tiktok naar even kijken of mijn favoriete Youtuber iets heeft geupload, oh een melding van Videoland dat er een nieuwe aflevering online is gekomen, en door naar Instagram. Vet vermoeiend eigenlijk. Binnenkort krijg ik een werktelefoon, daar kan ik zó naar uit kijken. Ik hoop zo echt dat ik mijn schermtijd op mijn privé telefoon kan verlagen. Ondanks dit alles vind ik social media ook zeker niet slecht. Naast dat ik het een heel fijn gevoel vind dat ik 24/7 bereikbaar ben voor bijvoorbeeld noodgevallen, heb ik ook veel vrienden ontmoet via social media (zoals jij!!) en vind ik het leuk om te zien wat ze doen. Zo ontstaat er ook ruimte voor gesprek. 

Dat kan ik me goed voorstellen, dat heb ik ook! Alhoewel ik vaak een offline dag inlas. Misschien ongevraagd advies maar wat mij heel goed helpt is dat ik tijdens de offline dag mijn oude Iphone gebruik. Op deze telefoon staan geen apps en kan ik dus alleen mee bellen of sms’en. Hier doe ik mijn eigen simkaart in zodat ik wel gewoon bereikbaar ben op het zelfde nummer in geval van nood. En ik merk echt dat ik zo’n dag mega productief kan werken! tenminste, dan moet ik WebWhatsapp ook uit hebben staan natuurlijk 😉 Mag ik vragen wat jouw gemiddelde schermtijd is van afgelopen week?
Ja ik vind dat dus ZO tof. Ook echt iets wat ik zou willen doen. Ik volg ook iemand die iedere zondag heeft gezworen geen telefoon te gebruiken. Gaat gewoon in een kastje. Zondag is haar tijd om met haar gezin er volledig te zijn, leuke dingen te doen, etc. Dat zou ook echt iets voor mij kunnen zijn. Ik denk dat ik het onbewust soms ook doe hoor, telefoon weg en dan kan de wereld me echt even geschoten worden. Maar zo’n bewuste dag zou eigenlijk nog beter zijn. Mijn gemiddelde schermtijd, haha….nou daar gaan we. *kucht* Gemiddeld 8 uur en 45 minuten per dag. Mijn god. Ja dat is gewoon praktisch de hele dag. Heftig

Was je hier bewust van?
Ja ergens wel natuurlijk. Ik zit de hele dag op dat ding. Plus je krijgt toch iedere maandag een melding waarbij ze zeggen hoeveel je minder of meer op je telefoon hebt gezeten de week ervoor? Dat klik ik altijd maar snel weg. Nu heb ik nog meer zin in die werktelefoon haha! 

Als je die werktelefoon hebt gaat er denk ik al zoveel veranderen! Wat was jouw totale schermtijd van afgelopen week?
Dat was 34 uur en 8 minuten…

En welke app gebruik je op dit moment het meest?
Op dit moment gebruik ik, ondanks dat ik had gezworen het nooit te gaan gebruiken haha, Tiktok. Ik zit er ook nog niet heel lang op en vind het dus leuk om alles nog te ontdekken, en yep, het is ook mega verslavend. Zie ik weer van die lekkere schoonmaak filmpjes waar ik úren naar kan kijken. *kijkt ondertussen in haar telefoon* Vorige week zat ik daar dus 8 uur en 39 minuten op Benthe…ik besef me nu ineens dat dat gewoon een hele werkdag is.

Ja ik hoor dat van meerdere mensen dat TikTok echt verslavend is, dat is dan ook de reden dat ik dit (nog) niet heb gedownload, haha. Maar toch heb ik soms wel het gevoel, mis ik iets? Dat sluit gelijk aan op mijn vraag heb je wel eens last van FOMO?
Op dit moment? Nee dat niet meer. Vroeger zeker wel! Een jaar voordat corona begon begon ik met mijn wereldreis, ik heb momenten gehad dat ik gewoon verdrietig was (en dus een lichte fomo) omdat mijn vrienden samen waren en een stom drankspelletje aan het doen waren. Huh?! Zit ik aan de andere kant van de wereld, op de mooiste plekken, geweldige like-minded mensen om mij heen en ik ben verdrietig. Daar kreeg ik echt kortsluiting van haha. FOMO is denk ik meer het idee dat mensen het leuk hebben zonder jou, dat je het idee hebt dat je niet gemist wordt. Gelukkig heb ik dat nu wel echt naast me neer kunnen leggen. Dan denk ik, er zijn nog zoveel zaterdagen, volgende week maak ik er een feestje van en vanavond eindig ik lekker met een boek en een kop thee op de bank. 

Goed van je zeg dat je dat hebt los kunnen laten. Hoe ik jou ken was jij vroeger best wel heel erg actief op social media. Elke dag zag ik stories van jou voorbij komen. Dat is gestopt. Wat is de reden dat je hier mee bent gestopt?
Dat heeft eigenlijk maar één reden en dat is mijn mentale gezondheid. Het ging mentaal echt niet goed met mij. Daarnaast deelde ik alles op het internet, ik was en ben nog steeds echt een open boek. Op dat moment voelde het niet goed voor mij om te blijven delen terwijl ik echt in een put zat. Want ja, ook dat zou ik delen. Maar ik had de puf niet om mezelf te filmen. Terwijl ik er juist altijd zoveel energie uithaalde, maar als ik nu bijvoorbeeld een DM ontving, kreeg ik error. Ik kon andermans leven er gewoon even niet bij hebben. Daarnaast is er ook een hele erge toxic kant aan de online wereld, er zijn veel mensen die ik ken die social media gebruiken om een bepaald beeld te laten zien wat dan “hun normale leven” zou moeten zijn. Wat natuurlijk echt niet zo is he. Iedereen heeft onzekerheden, moeilijke momenten en lopen soms tegen een muur aan. Daarnaast ook hoe verslavend het is en dat ik het gevoel had dat ik constant maar moest delen. Daarom besloot ik heel cold turkey te stoppen met heel mijn leven op het internet te gooien. Dat bevalt eigenlijk best goed, alleen mis ik het soms wel hoor! Nu probeer ik een balans te vinden in dat wat ik wil. Ik weet gewoon dat social media iets is wat ik heel goed zou kúnnen doen, maar nooit ten koste van mijn gezondheid. Die grenzen heb ik goed leren kennen de afgelopen tijd :). 

Jeetje wat heftig Meg. En wat vervelend dat  je, je zo rot hebt gevoeld. Ik snap dat je bent gestopt met alles online delen. Kwam dit ook helemaal uit jezelf?
Ja en nee. Ja, omdat ik merkte dat ik een neppe versie van mezelf aan het creëren was. Ineens gingen meningen van andere mensen me ook in de weg zitten, de “wat zou die er wel niet van denken..’ gingen vaak door mijn hoofd heen. Of, wat nou als ik er lelijk op sta?! Major red flag. Toen ik in therapie ging voor mijn gezondheid dacht ik ook drie keer langer na voordat ik iets zou posten. Vroeger posten ik alles, kon me niet zoveel schelen in alle eerlijkheid. Nu denk ik vaak ‘voegt dit iets toe of is dit gewoon de zoveelste post die iemand gaat zien?’ en vaak kom ik dan uit op nee, dus waarom zal ik het dan posten? Ik merk wel dat het kriebelt, ik ben een creatief persoon en vind het zo leuk om foto’s en video’s te maken. Nu nog even de manier hoe vinden. 

Ik vond het juist altijd super leuk om jou te volgen! Heel open en eerlijk en een hele fijne energie! Ik ben wel benieuwd, naar mijn idee kom je namelijk over als een heel open en transparant iemand. Heb je wel eens een foto gefotoshopt?
Dat vind ik lief om te horen, dankjewel! De vraag die iedereen altijd probeert te ontwijken he? Zonde. Ook ik heb zeker wel eens gephotoshopt. Ik vind het leuk om mijn foto’s zo te editten alsof ze via een wegwerpcamera zijn geschoten. Nu heb ik de app FaceTune verwijdert, maar ik heb een tijdje heftige medicatie moeten slikken waardoor ik flink ben aangekomen. Ik voelde me daar zó klote door. Toen heb ik mijn gezicht wel zeker een onderkin minder gegeven. Nu niet meer. Als ik de foto niet mooi vind, dan post ik ‘em niet. Ik hoef geen likes te krijgen voor iemand die ik niet ben. Heel bevrijdend! 

Oh echt? Jeetje… zo niet nodig want je bent echt zo knap!
Haha, ik zie mezelf maar de hele dag he. Via de spiegel, mijn telefoon. Dus dan vallen die kleine dingetjes je gewoon op. In mijn hoofd klopte het gewoon niet. Ik voelde me somber, weinig zelfvertrouwen en zat gewoon niet lekker in m’n velletje. Door te photoshoppen voelde ik me dus een beetje de “oude Meg,” maar daar ben ik ook gewoon heel eerlijk over. 
Goed dat je er eerlijk over bent! Wil je later weer terug naar het dagelijks delen?
Oef, lastige vraag. Dagelijks delen is misschien een beetje te intens op bijvoorbeeld Instagram, maar misschien in de vorm van een langer platform? Zoals Youtube bijvoorbeeld. Of dagvlogjes op Tiktok vind ik nu heel erg leuk. Het terugzien van je leven door middel van beeld is echt zo iets gaafs. Eigenlijk moet ik het ook gewoon doen en zien waar het schip strand, ik vind alleen mijn mentale gezondheid gewoon zo belangrijk. Dat mag niet ten koste gaan ervan. En het is ook zo iets kwetsbaars, ergens ben ik dan bang dat het me ook tegen gaat werken, maar aan de andere kant kan het ook verbinden. En dat vind ik toch stiekem het allermooiste wat er is, mensen verbinden met elkaar.

Wat mooi! Online kan nam namelijk mensen ook zo verbinden!
Om mee te eindigen, hoe denk je dat het leven eruit had gezien zonder social media?
Poeh.. dan had ik nog steeds mensen verbonden, maar dan op een andere manier denk ik. Kijk, ik geloof echt dat er altijd wel iets zal zijn waar mensen verslaafd aan raken. Nu ‘doelloos scrollen’, maar dat had ook ‘doelloos breien’ kunnen zijn. Het is namelijk een vluchtgedrag, je afleiden van dat wat er blijkbaar speelt. Ik denk dat dat iets heel menselijks is en altijd zo zal blijven. Als mijn leven geen social media meer had, dan was ik denk ik in een busje de wereld rond aan het gaan en honden redden. Of pottenbakker, met kinderen werken vind ik ook leuk, mijn vader achterna in de interieur handel. Zo iets. Alsnog iets creatiefs en waar ik met mensen kan werken.

Is er iets wat je graag nog kwijt wilt?
Hmm, nou. Doe vooral wat goed voelt. Doe meer van dingen waar JIJ zin in hebt. Het leven is niet groener aan de overkant. En in de spirit van social media gebruik, vraag vaker aan jezelf waarom je nu aan het scrollen bent en wat voor toegevoegde waarde dat heeft. Kijk meer om je heen in plaats van naar beneden. Dan zul je zien hoe schattig een duif eigenlijk loopt of hoe lief oude mensen zijn als ze elkaar begroeten. Er is zoveel meer dan je telefoon / social media. Liefs <3.