Laurentine mocht ik interviewen, wij hebben elkaar ontmoet op Bali en volgens mij ging deze ontmoeting ook via social media. We hadden namelijk allebei een straathondje gevonden, dus we wilden met elkaar meeten om te bespreken hoe nu verder.
Laurentine is in haar dagelijks leven influencer, al zegt ze liever niet dat ze influencer is. Daar zit zo’n negatieve lading op, vindt ze.

Ik ben erg benieuwd hoe Laurentine tegen social media aankijkt aangezien het ook haar werk is. We komen er achter in ‘Let’s be real’

Wat is het eerste wat je doet zodra je opstaat?
Ik probeer niet gelijk op mijn telefoon te kijken. Dit was bijvoorbeeld ook de challenge van de Glow Community* deze week.
Een tijd terug had ik een burn-out, hierdoor merk ik nu dat ik juist in de ochtend echt even de tijd voor mezelf wil nemen. Dit houdt in: rustig opstaan, mediteren, lekker ontbijtje maken en dat zonder mijn telefoon. Deze gewoonte vind ik heel fijn.
Wel merk ik dat ik dit niet elke dag doe, helaas. Ligt mijn telefoon naast mijn bed, dan val ik vaak terug in mijn oude routine, doelloos scrollen in de ochtend.. zoals afgelopen 2 weken. Maar over het algemeen ben ik me hier heel bewust van en lukt het mij wel om deze routine vol te houden omdat ik weet dat ik mij hierdoor gelukkiger vol.
Tip: leg je mobiel ver weg van je bed, zo moet je meteen opstaan als je wekker gaat. 

*Glow Community is een community die Laurentine heeft opgericht om mensen met elkaar te verbinden, waarbij samen ontwikkelen centraal staat.

Ja dat vind ik ook een fijne tip! Bij mij werkt het ook heel goed dat mijn telefoon helemaal niet meer te vinden is in mijn slaapkamer, hierdoor kom ik ook niet in de verleiding. Dat heb jij dus soms nog wel? 
Ja klopt, dat had ik de afgelopen twee weken. Zo stom, want ik ben me er zo bewust van. Maar toch kiezen je hersenen dan voor ‘gemak’ en dat is doelloos scrollen in bed i.p.v. bewust tijd voor jezelf te nemen.

Herkenbaar hoor! Je valt heel snel terug in het oude gemakkelijke patroon.
Neem me even mee verder in jouw dag, hoe ziet die eruit? 

Mijn dagen zijn elke dag anders. Meestal sta ik op en ga ik even stretchen, lezen en de hond uit laten. Ik probeer dan nog niet mijn telefoon aan te raken, al is de verleiding wel groot. Om minder in de verleiding te komen, zet ik hem op vliegtuigstand. Vervolgens kom ik thuis en ga ik ontbijten en daarna aan de slag.
Soms heb ik dagen dat ik tijdens het ontbijt al mijn social media check, maar ik heb er ook dagen tussen zitten dat dit pas rond 13:00 is. Ik moet wel toegeven dat ik vaak wel tijdens werk een app open en mezelf afvraag, waarom open ik dit nu?

Zorgt je telefoon voor afleiding?
Ja heel erg. Vooral als ik er dus niet bewust mee omga. En vooral als ik iets moet doen wat ik niet zo leuk vind. Ik had bijvoorbeeld net gepland om een uurtje boekhouding te doen, maar ik zat vervolgens een uur te scrollen op Pinterest.
Wat ik wel merk is dat ik niet te streng moet zijn voor mezelf. Als ik mezelf van alles ga verbieden, merk ik dat dit niet haalbaar is en daarom ook geen effectief doel is. Grenzen zijn zeker belangrijk, maar kijk wat voor jou werkt. Bij mij werkt het bijvoorbeeld heel erg om mijn telefoon op vliegtuigstand te zetten. 

Kleine stapjes inderdaad! Daar ben ik het helemaal mee eens. En wat doe je op je telefoon als je afgeleid bent?
WhatsApp, mails, Instagrammen, maar ook dingen opzoeken op Google. Ik ben echt een Google gekkie, ik Google alles!

Op welke app zit je het meest?
Op Instagram!

Logisch, want dat is natuurlijk ook je werk. Je hebt hier een groot bereik! Ben je hierdoor veel bezig met social media op een dag? 
Ja, dat is nu wel veranderd. Ik wil wel nog content maken maar merk wel dat ik daar anders tegenaan kijk dan vroeger.  Ik deel nog steeds heel graag, maar wel meer op gebied van zelfontwikkeling en niet meer perse ‘kijk mij eens!’ 

Vroeger zeiden mensen bijvoorbeeld tegen mij, jij hebt zo’n perfect leven. En begrijp me niet verkeerd, dat had ik zeker. Ik maakte de mooiste reizen, zat in de mooiste villa’s, ontmoette constant nieuwe mensen maar écht gelukkig werd ik er niet van. Maar online lijkt dat natuurlijk wel zo. Ik weet heel goed hoe het bij influencers er achter de schermen aan toe kan gaan. Het is echt niet altijd zoals het lijkt.  Daarom wil ik tegen iedereen zeggen ‘LIVE YOUR LIFE’. Beelden zijn 1, maar gedachten zijn 2. Je weet nooit wat er in iemands hoofd af speelt. Dus laat je niet gek maken en leef je eigen leven, dat maakt je écht gelukkig. 

‘Live your life’ helemaal eens, alleen voor de jongere generatie misschien wel lastig om te beseffen als je zo op zoek bent naar jezelf. Wat ik ook wel lastig vond toen ik jonger was likes en reacties, ik hield mij daar heel erg mee bezig. Hoe zit dat bij jou? Houdt jij je veel bezig met likes en reacties?
Vroeger wel, nu veel minder. Dat een post het soms minder goed doet kan ook komen door het algoritme. Als ik kijk naar vroeger zijn mijn volgers zelfs wat naar beneden gegaan. Of ik me daar druk om maak? Nee juist niet! De mensen die mij nu volgen zijn namelijk écht betrokken.

Zie jij jezelf dan nog wel als een influencer? 
Influencer vind ik sowieso een verschrikkelijk woord, haha!
Maar ja, ik krijg nog wel aanvragen voor samenwerkingen van bedrijven, maar ik ben heel selectief. Ik ga eigenlijk alleen nog maar lange termijn samenwerkingen aan waar ik zelf 100% achter sta. Vier jaar lang heb ik volledig geleefd van het influencen, nu doe ik er ook andere dingen naast. 

Heb je ooit weleens een samenwerking gehad waar je niet achter stond?
Niet echt, maar ik heb wel samenwerkingen gedaan waarbij achteraf de vrijheid omtrent wat gepost moest worden heel erg beperkt was. Ik wou het altijd natuurlijk brengen maar soms willen merken echt dat je het product vast hebt en poseert. Dat is echt niet mijn ding.

Je zit natuurlijk in dat influencer-wereldje, is dat allemaal wat het lijkt?
Nee! Helemaal niet… Er komt ook meteen iets in mij op. Toen ik op Bali was huurde ik een villa af met andere influencers. Wij waren totaal niet bezig om daar te genieten, we waren daar puur om foto’s te maken. Online leken we dan zó gelukkig, maar als ik daar nu op terug kijk denk ik: hoe absurd. Had ik niet liever gewoon van het uitzicht en een ontbijtje genogen? Dat hadden we namelijk niet eens gedaan. Nu doe ik dat soort shoots al lang niet meer. Maar goed, ik kan niet 24/7 alles delen. Daarnaast kan je ook niet in iemands hoofd of hart kijken. Maar ik probeer wel echt meer in het moment te leven.

Heb je weleens een foto gefotoshopt? 
Vroeger wel, maar nu echt lang niet meer. Ik maak ook geen gebruik van filters. What you see is what you get ;). 

En dan gaan we nu over naar de schermtijd vragen! Are you ready? Wat denk je dat je schermtijd is?
Oeh, op dit moment echt te veel! Ik denk zo’n 7 uur per dag. 

Wil je dit eens checken? 
Ik ga eens kijken! Mijn gemiddelde schermtijd van afgelopen week is 6.50.

Hoe vaak denk je dat je je telefoon erbij pakt per dag?
Duizend keer haha, nee 200x?

Wil je dat eens checken?
99x gemiddeld. Vind ik alsnog echt veel!

Zou je nog zonder social media kunnen? 
Ja, zeker wel! En soms doe ik dat ook en dat vind ik heerlijk. Alleen mijn werk is deels om mijn leven te delen. Dus dat is wel lastig. Als het geen deel uitmaakte van mijn werk of mijn passie om te schrijven, dan zou ik echt iedereen aanraden om lekker volledig offline te leven. 

Zou je een andere relatie met je telefoon willen opbouwen? 
Ja, dat tussendoor checken vind ik echt kut. En dan ben ik zo snel alweer aan het verdwalen. Ik merk dat daardoor mijn concentratie echt is verminderd. Ik zit er zo vaak op dat ik denk waarom? Als ik op het toilet zit, als ik ga wandelen met de hond, tijdens het ontbijten..Dat zou ik wel echt opnieuw minder willen. 

Heb je zelf nog iets wat je kwijt wilt? 
Haha ja! Dat ze allemaal jou moeten volgen, want het helpt mij als ik jou voorbij zie komen op mijn tijdlijn! Dan denk ik ohja, ik doe mijn telefoon weer even weg.
Daarnaast: vergelijk jezelf niet met een ander, ik weet hoe het er in de online wereld aan toe gaat. Vaak is het een stuk minder mooi dan je denkt. 

Ook meer offline en bewuster online leven?

voor je dagelijkse reminder, tips, challenges en meer!